Energielabels, hoge energiekosten en termen als ‘klimaatwet’ en ‘energieakkoord’: verduurzamen is een must geworden. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook om de belangrijke stap naar maatschappelijk verantwoord (MVO) ondernemen te nemen. Bedrijven worden steeds meer gestimuleerd om het energieverbruik te verlagen en CO2-uitstoot te verminderen, denk maar aan certificeringen zoals de CO2p-prestatieladder. Maar verduurzaming is meer dan alleen energiebesparing. Verduurzaming omvat een breed scala aan maatregelen welke gericht zijn op het verkleinen van de ecologische voetafdruk van een bedrijf. Door te verduurzamen, kan een organisatie haar imago verbeteren, aantrekkelijker worden voor investeerders en nieuwe kansen creëren in de markt.
Een bedrijf verduurzamen begint met inzicht in het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Dit kan door middel van een energiescan, waarbij alle energiestromen in kaart worden gebracht en al het energieverbruik inzichtelijk wordt gemaakt. Het doel van verduurzaming is niet alleen om de impact op het milieu te verkleinen, maar ook om bedrijfsprocessen efficiënter en toekomstbestendig te maken. Verduurzaming kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals het verminderen van energieverbruik, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, het optimaliseren van productieprocessen of het toepassen van circulaire bedrijfsmodellen.
Een belangrijke stap in de verduurzaming van een bedrijf is het overstappen op duurzame energie. Er zijn verschillende soorten hernieuwbare energiebronnen die bedrijven kunnen gebruiken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
Zonne-energie: Door zonnepanelen te installeren kunnen bedrijven hun eigen schone energie opwekken. Dit is een van de meest gebruikte vormen van duurzame energie, omdat het relatief eenvoudig te implementeren is en direct voordelen biedt op het gebied van energiekosten.
Windenergie: Bedrijven die grotere locaties hebben, zoals industrieterreinen of productiehallen, kunnen profiteren van windenergie door het plaatsen van windturbines.
Biomassa: Voor bedrijven die veel organisch afval produceren, kan biomassa een interessante optie zijn. Deze energiebron maakt gebruik van organisch materiaal om warmte en elektriciteit te genereren.
Waterkracht: Hoewel deze optie minder gangbaar is voor bedrijven in Nederland, kan waterkracht in specifieke gevallen, zoals in nabijheid van waterstromen, een duurzame energieoptie zijn.
De meest gebruikte duurzame energiebron is zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen namelijk op bijna elke locatie geïnstalleerd worden en het best afgestemd worden op het energieverbruik van jouw bedrijf.
Naast het gebruik van duurzame energiebronnen, is energie besparen een cruciaal onderdeel van verduurzaming. Door bewust om te gaan met energieverbruik kunnen bedrijven hun kosten verlagen en hun CO2-uitstoot verminderen. Enkele manieren waarop bedrijven energie kunnen besparen zijn:
Onze specialisten kunnen bedrijven op verschillende manieren helpen om te verduurzamen. Niet alleen bieden wij een oplossing voor het opwekken van duurzame energie, maar we helpen jou ook om energie te besparen. Zo kunnen wij een energiescan uitvoeren om op elk moment van de dag precies te achterhalen welke energiebronnen de meeste energie verbruiken. Ook rekenen we graag voor je uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om optimaal gebruik te kunnen maken van deze zelf opgewekte energie. Wist je bijvoorbeeld dat het aantal zonnepanelen onder andere afhankelijk is van je piekmomenten, werktijden en stand van de zon? Dankzij onze energiemanagementsystemen heb je altijd inzicht in en grip op je energie!
Samen met jou stellen wij een op maat gemaakt plan op welke aansluit bij de specifieke behoeften en doelstellingen van je bedrijf. Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen beteken? Neem dan contact met ons op!