Energie artikelen - Audax Renewables

Al 5.600 aanvragen op de wachtlijst voor stroomaansluitingen

Geschreven door Audax Renewables | 26-jul-2023 9:00:00


Vorige week berichtten we al over het overvolle elektriciteitsnetwerk in Zeeland. Net als in andere delen van Nederland is het daar nu (tijdelijk) niet mogelijk om een nieuwe stroomaansluiting aan te vragen of een huidige aansluiting te verzwaren. In veel delen van het land speelt deze netcongestie een belangrijke rol in het bedrijfsleven. Dat betekent dat bedrijven in regio’s waar dit probleem zich voordoet op een wachtlijst komen tot er weer voldoende ruimte is op het elektriciteitsnet. Uit recent onderzoek van Netbeheer Nederland blijkt dat de wachtlijsten inmiddels al uit meer dan 5.000 aanvragen bestaat.

Zowel nieuwe aanvragen als aanvragen voor verzwaringen

De wachtlijsten bestaan uit een combinatie van bedrijven die een aanvraag doen voor een nieuwe aansluiting en bedrijven die hun bestaande aansluiting willen verzwaren. Voor beiden is op dit moment in veel delen van Nederland geen ruimte. Ongeveer 2.200 bedrijven staan op de wachtlijst voor een nieuwe elektriciteitsaansluiting. De overige ruim 3.000 aanvragen zijn van bedrijven die hun aansluiting willen verzwaren, bijvoorbeeld om elektrificatie mogelijk te maken of om hun productieprocessen uit te breiden.

Uitbreiding van het net noodzakelijk

Bedrijven kiezen steeds meer voor elektrische oplossingen om mee te gaan in de energietransitie. Helaas is het net nog helemaal niet bedacht op deze extra stroomvraag. Het is daarom al langer bekend dat het noodzakelijk is om het stroomnet in Nederland fors uit te breiden. Omdat die uitbreiding niet snel genoeg gaat, komen bedrijven nu dus op een wachtlijst terecht. Het is belangrijk om in de tussentijd gezamenlijk op zoek te gaan naar oplossingen, bijvoorbeeld door de elektriciteitsvraag meer te verdelen. Op die manier vraagt niet iedereen op dezelfde piekmomenten om stroom en kan het net de vraag beter aan.

Ook personeelstekort vormt een uitdaging

Net zoals in veel andere bedrijfstakken, speelt bij netbeheerders ook het probleem van personeelstekort. Op dit moment wordt er met zo’n 18.000 mensen bij netbeheerders en aannemers hard gewerkt om het elektriciteitsnetwerk te verzwaren. Naar schatting zijn er de komende acht jaar nog eens 18.000 mensen extra nodig om de werklast aan te kunnen. De grote uitdaging is dan ook waar dit personeel vandaan gehaald moet en kan worden. Verder vertragen processen rond vergunningsaanvragen een belangrijke rol. In theorie kunnen nieuwe elektriciteitsknooppunten binnen twee jaar gebouwd worden. In de praktijk blijkt vaak dat het acht jaar duurt vanwege ruimtelijke procedures.

Samen op zoek gaan naar oplossingen

Netbeheer Nederland pleit voor overleg tussen het bedrijfsleven, netbeheerders en gemeentes over elektriciteit. Volgens hen is het belangrijk dat partijen die een nieuwe of zwaardere energieaansluiting nodig hebben, vroegtijdig in gesprek gaan met netbeheerders en gemeentes. Wellicht kan er dan samen gekeken worden naar oplossingen om toch meer stroom te kunnen gebruiken, zonder dat daarvoor een (extra) aansluiting noodzakelijk is. Eén van de opties die genoemd wordt, is het onderling delen van stroom. Een andere oplossing voor het landelijke congestievraagstuk, is de inzet van batterijen.

Download onze whitepaper over batterijen

In onze whitepaper over de rol van batterijen in het oplossen van energieproblemen, lees je hier meer over. We leggen in de whitepaper meer uit over netcongestie, wat een batterij is en hoe bedrijven deze in kunnen zetten. Download de whitepaper gratis op onze website of neem contact met ons op voor meer informatie over batterijen.