Netbeheer Nederland berichtte afgelopen woensdag dat op dit moment 9400 ondernemers op de wachtlijst staan voor afname van elektriciteit. Nog eens 10.000 staan er op de wachtlijst voor teruglevering van elektriciteit. De aanvragen staan in de wacht omdat er niet voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet is om ze aan te sluiten.
Ter vergelijking: in juni 2023 stonden er nog 6000 ondernemers op de wachtlijst voor afname van elektriciteit en 8000 voor teruglevering. Netbeheer Nederland merkt wel op dat er dubbelingen in de huidige telling kunnen zitten, omdat bedrijven soms meerdere aanvragen doen voor locaties.
Net kan verduurzaming niet aanNederland is in een rap tempo aan het verduurzamen. Fabrieken willen gasvrij worden en bedrijven willen overstappen op elektrisch materiaal. Ook komen er maandelijks nieuwe bedrijven bij, die ook een aansluiting op het elektriciteitsnet willen. Dit alles vraagt om meer elektriciteit en dus een verzwaring van het net. Maar het net zit in grote delen van Nederland vol en dus is een uitbreiding noodzakelijk, maar zo gemakkelijk gaat dat niet.
Ten eerste kampt de branche al geruime tijd met personeelstekort. Daar komt bij dat een elektriciteitsknooppunt weliswaar in twee jaar kan worden gebouwd, de vergunning en ruimtelijke procedures duren tot wel acht jaar. En ligt het uit te breiden deel van het net te dicht bij een Natura-2000 beschermd natuurgebied, dan moet je ook naar een andere oplossing zoeken. Bij de uitbreiding van een elektriciteitsstation komt namelijk stikstof vrij en dat mag daar niet.
Zolang een flinke stap in de uitbreiding van het net op zich laat wachten, zoeken netbeheerders de oplossing in nieuwe contractvormen met lagere tarieven. Om zo het net beter te benutten, zodat er mogelijk wat ruimte vrijkomt voor verzwaarde en nieuwe aansluitingen. Lees in dit kader de eerder door ons geschreven blogs: Netbeheerders mogen nu ook contracten zonder vaste transportcapaciteit aanbieden alsook Netbeheerders willen alternatieve transportrechten gaan aanbieden.
Batterijen worden ook als oplossing tegen netcongestie genoemd. Volgens Netbeheer Nederland kunnen batterijen echter hooguit verzachten: ‘Zomaar een batterij toevoegen helpt niet. Batterijen moeten slim zijn. Ontladen op het moment dat er veel vraag is naar elektriciteit en laden wanneer de netten vol raken.’ Zover is het nog niet. Partijen die willen verduurzamen en meer elektriciteit nodig hebben, raad zij daarom aan vroegtijdig met netbeheerders en gemeenten in gesprek te gaan.
Wil je advies over jouw situatie? We helpen je er graag bij.