Energie artikelen - Audax Renewables

De ACM's Maatregelen en hun implicaties voor grootverbruikers

Geschreven door Audax Renewables | 23-jul-2024 6:21:15

 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft recent belangrijke maatregelen aangekondigd om netcongestie te verminderen en heeft uitgangspunten gepubliceerd voor toekomstige tariefaanpassingen. Deze veranderingen zijn vooral relevant voor grootverbruikers van elektriciteit, omdat ze aanzienlijke invloed kunnen hebben op zowel de efficiëntie als de kosten van hun energiegebruik. In dit artikel bespreken we de details van deze maatregelen en hun implicaties voor grootverbruikers.

Maatregelen Tegen Netcongestie

Netcongestie ontstaat wanneer het elektriciteitsnet de vraag niet aankan, wat leidt tot overbelasting en inefficiënties. De ACM heeft maatregelen besproken en enkele reeds ingevoerd. Recent heeft de ACM nieuwe maatregelen vastgesteld en uitgangspunten voor toekomstige tariefaanpassingen gepubliceerd.

Tijdgebonden transporttarieven

De ACM implementeert tijdgebonden transporttarieven in de Tarievencode elektriciteit. Deze tarieven, die werken als een soort spitsheffing, maken het gebruik van het hoogspanningsnet goedkoper tijdens daluren en duurder tijdens piekuren. Dit stimuleert grootverbruikers om hun energieverbruik naar daluren te verschuiven, wat kan leiden tot lagere transportkosten.

Deze wijziging heeft twee doelen:

  1. Kostenafstemming: Het tarief weerspiegelt beter de werkelijke kosten van piekbelasting. Een aangeslotene die veel bijdraagt aan de piekbelasting op het net, veroorzaakt hogere kosten dan een aangeslotene die dat niet doet.
  2. Netcongestie: Door verbruik te verschuiven naar daluren, wordt het net efficiënter benut, waardoor er meer ruimte ontstaat voor nieuwe aansluitingen zonder extra investeringen in de netcapaciteit.

Voordelen voor Grootverbruikers

Voor grootverbruikers betekent deze nieuwe regeling dat ze hun energiekosten kunnen verlagen door hun verbruik te optimaliseren en af te stemmen op de nieuwe tijdgebonden tarieven. Door piekuren te vermijden, kunnen ze aanzienlijk besparen op hun transportkosten. Daarnaast draagt het bij aan een duurzamer en stabieler elektriciteitsnet, wat uiteindelijk ten goede komt aan alle gebruikers.

Alternatieve transportrechten

  • Tijdsduurgebonden transportrecht: Biedt recht op transport gedurende minimaal 85% van de uren op jaarbasis, bedoeld voor flexibele netgebruikers zoals batterijopslag.
  • Tijdsblokgebonden transportrecht: Biedt recht op transport binnen afgesproken tijdsblokken op regionale netten, wat flexibiliteit in netgebruik mogelijk maakt.

Deze rechten verlagen het nettarief voor gebruikers met flexibel netgebruik, dragen bij aan het verminderen van netcongestie en bevorderen een efficiënter gebruik van de netcapaciteit.

Inwerkingtreding en Verplichting

Het ontwerpbesluit treedt op 1 april 2025 in werking. Voor het tijdsduurgebonden transportrecht geldt dat de landelijke netbeheerder tot 1 oktober 2025 de mogelijkheid heeft om dit aan te bieden, maar vanaf 1 oktober 2025 is dit verplicht.

Toekomstige tariefaanpassingen

Naast maatregelen tegen netcongestie heeft de ACM uitgangspunten gepubliceerd voor toekomstige tariefaanpassingen. Deze zijn ontworpen om een eerlijke verdeling van kosten te garanderen en duurzaam energiegebruik te stimuleren. De ACM heeft vier mogelijke wijzigingen in de tariefstructuur beoordeeld:

  1. Statische tijdafhankelijke tarieven: veranderen afhankelijk van de verwachte belasting van het net, wat kostenreflectiviteit en systeemefficiëntie verhoogt, maar de tariefstructuur complexer maakt.
  2. Dynamische tijdafhankelijke tarieven: bieden nauwkeuriger prijssignalen door vaker geactualiseerde tijdsvensters en tarieven, maar verhogen de complexiteit en verminderen de transparantie.
  3. Locatieafhankelijke tarieven: variëren afhankelijk van de locatie, wat kostenreflectiviteit verhoogt maar de transparantie enigszins vermindert.
  4. Congestion charge: geldt binnen congestiegebieden en is gebaseerd op de kosten van congestiebeheer. Deze structuur verhoogt de kostenreflectiviteit, maar is complex en minder transparant.

De ACM geeft de voorkeur aan het invoeren van statische en dynamische tijdsdifferentiatie voordat eventueel de congestion charge wordt ingevoerd, vanwege de betere balans tussen transparantie en kostenreflectiviteit.

Kansen voor jouw onderneming

De ACM's maatregelen en de nieuwe tariefstructuren bieden kansen om je energieverbruik te optimaliseren en kosten te besparen. Audax Renewables helpt je graag om te begrijpen hoe je kunt profiteren van deze nieuwe regelingen en tariefstructuren.

Neem vandaag nog contact op met Audax Renewables voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe wij samen met jouw onderneming de voordelen van de nieuwe regelingen kunnen benutten!