Er staan 9400 ondernemers op de wachtlijst voor afname van elektriciteit, schreven we in deze blog. Netbeheer Nederland liet weten dat er dubbele tellingen tussen kunnen zitten omdat bedrijven soms meerdere aanvragen doen voor locaties. Deze zombie-aanvragen blijken een groter probleem dan gedacht. Hierdoor is het niet duidelijk welke aanvragen reëel zijn en waar investeringen in het net nodig zijn. De overheid wil nu naar Brits voorbeeld ingrijpen.
Een woordvoerder van de branche erkende afgelopen week dat de naar buiten gebrachte cijfers rondom de wachtlijst niet duidelijk zijn. ‘We weten niet goed wat nu eigenlijk zeggen’. De dubbele tellingen komen van bedrijven die meerdere aanvragen doen bij één netbeheerder of bij meerdere netbeheerders op verschillende locaties, in de hoop op stroom. Aan het Financieel Dagblad gaf TenneT als voorbeeld een bedrijf dat op 112 locaties een aanvraag had gedaan. Dit bedrijf is vervolgens gevraagd een top vijf te maken.
Verplicht behandelen aanvragenHet probleem is vooralsnog dat netbeheerders de aanvragers niet kunnen bevragen op dubbele aanvragen, laat staan ze hier op aan kunnen spreken. Zij zijn namelijk op grond van de wet in principe verplicht om elke aanvraag voor transportcapaciteit op het elektriciteitsnet in behandeling te nemen. Terwijl TenneT door haar landelijke dekking kan zien hoeveel aanvragen een bedrijf heeft uitgezet.
De zombie-aanvragen vertroebelen het beeld van het daadwerkelijk aantal ondernemers dat op de wachtlijst voor afname van elektriciteit staat. Dat zorgt voor onduidelijkheid rondom welke aanvragen reëel zijn en op welke plekken in Nederland de wachtlijst het grootst is, en of investeringen in het net aldaar echt nodig zijn.
Verder leidt het tot verspilling van de middelen van netbeheerders. Om het elektriciteitsnet uit te breiden (te verzwaren) zijn nauwkeurige berekeningen nodig die veel tijd vergen. Zonde als dit gebeurt in een gebied waar de wachtlijst, door de zombie-aanvragen, minder groot is dan gedacht. Nog los van de onderbezetting waar de branche momenteel mee kampt.
Netbeheerders kijken inmiddels verwachtingsvol naar de overheid. Zo stelde VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een Commissiedebat onlangs voor, om naar Brits voorbeeld de kosten van een aanbetaling voor een aansluiting te verhogen. Die kosten liggen nu op 10% van de aanvraag. Op het eerste oog wellicht vrij hoog, maar als het hele project waarvoor elektriciteit nodig is miljoenen euro’s kost, dan stelt een aanbetaling van 10% voor een aanvraag van 200.000 euro weinig voor. Daarnaast vindt de VVD dat netbeheerder meer bevoegdheden moeten krijgen om zombie-aanvragen van wachtlijsten te kunnen halen.
De motie die Silvio Erkens hiertoe indiende neemt de Tweede Kamer dinsdag a.s. in behandeling. De motie omvat ook de vraag aan de regering om ervoor te zorgen dat netbeheerders meer informatie beschikbaar stellen over beschikbare capaciteit en geplande uitbreidingen van het net. Dit kan ook zombie-aanvragen voorkomen.
Wil je advies over jouw situatie? We helpen je er graag bij.