Energie artikelen - Audax Renewables

Goed gevulde gasvoorraden: wat betekent dit voor komende winter?

Geschreven door Audax Renewables | 1-aug-2023 9:00:00


Wie onze marktrapporten leest, weet dat het goed gaat met het vullen van de gasbergingen. Half juli waren de Nederlandse gasbergingen voor 80% gevuld en ook het gemiddelde vullingspercentage in de rest van Europa ziet er goed uit. Als we naar vorig jaar kijken, zien we nog meer positieve cijfers want in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn de bergingen veel beter gevuld. Ook kan het gas dit jaar voor veel betere prijzen worden ingekocht dan in 2022 toen de prijzen extreem hoog waren. Sinds de beperkingen die opgelegd zijn aan Rusland en er minder Russisch gas naar Europa komt, zijn deze gasbergingen belangrijker dan ooit. Wat betekenen de huidige cijfers voor komende winter en in hoeverre moeten we ons nog zorgen maken om een mogelijk gastekort? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Nederland is beter voorbereid dan afgelopen winter

Vorig jaar vond de Russische inval in Oekraïne plaats waarna er sancties tegen Rusland werden ingevoerd en de Russische invoer van gas aan banden werd gelegd. Voor afgelopen winter ontstonden er zorgen over mogelijke gastekorten, maar dankzij goed gevulde gasbergingen en milde temperaturen zijn we de winter goed doorgekomen. Inmiddels zijn er goede alternatieven gevonden voor Russisch gas en daardoor zijn we voor komende winter veel beter voorbereid. Zo zijn de gasbergingen mede dankzij gunstigere gasprijzen dus al goed gevuld, kopen EU-lidstaten gezamenlijk gas in en wordt er veel meer vloeibaar gemaakt gas (LNG) ingevoerd. In de haven van Rotterdam kwam in 2022 64% meer LNG binnen dan een jaar eerder. In het eerste half jaar van 2023 groeide de invoer van LNG met nog eens 10%. Ook in de Eemshaven in Groningen neemt de capaciteit toe. In die haven ligt een drijvende terminal die de LNG kan omzetten naar gasvormig aardgas.

Wordt het komende winter weer spannend?

Uiteraard hebben we geen glazen bol, waardoor niet met zekerheid te zeggen is of het komende winter weer spannend wordt op de gasmarkt. Feitelijk staan we er in heel Europa beter voor dan afgelopen jaar, maar er zijn een aantal risico’s die voor mogelijke gastekorten kunnen zorgen. Het eerste risico is het weer. Mocht het erg koud worden, dan zal de vraag naar gas om te stoken toenemen. In dat scenario is het mogelijk dat er gas uit de gasbergingen gehaald moet worden om aan de stijgende vraag te voldoen waardoor het risico op tekorten toeneemt. Afgelopen winter is het dankzij de relatief warme temperaturen bijna niet voorgekomen dat er gas uit de bergingen gehaald moest worden. Een koude winter zou dus roet in het eten kunnen gooien. Een ander risico is de mogelijke concurrentie met China om LNG. Vooralsnog gaan tankers met LNG voornamelijk richting Europa, maar wanneer de vraag vanuit China toeneemt en de prijs daar stijgt, is het voor leveranciers wellicht aantrekkelijker om de LNG richting Azië te verschepen.

Blijf op de hoogte dankzij onze marktrapporten

Samengevat kunnen we stellen dat de situatie in 2023 een stuk rooskleuriger is dan die van 2022, maar de energiemarkt blijft onzeker en daardoor gevoelig voor veranderingen. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) moeten we daarom deze winter ook rekening houden met mogelijk flinke prijsveranderingen. In onze week- en maandrapporten houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiewereld en bijbehorende prijsveranderingen. Wil je deze updates ook ontvangen? Schrijf je dan in voor de marktrapporten!