Energie artikelen - Audax Renewables

De grootste misvattingen over batterijen

Geschreven door Audax Renewables | 1-apr-2025 12:40:24


Steeds meer bedrijven onderzoeken hoe ze slimmer met energie om kunnen gaan. Een batterij om energie op te slaan is daarbij een krachtige oplossing. Toch bestaan er nog veel misverstanden over de inzet van batterijen in de zakelijke markt. Wij nemen de meest voorkomende misvattingen onder de loep en leggen we uit wat wél klopt!

De grootste misvattingen over batterijen voor zakelijke energieopslag

Misvatting 1: Batterijen zijn alleen interessant voor grote bedrijven

Veel ondernemers denken dat energieopslag alleen rendabel is voor multinationals of bedrijven met enorme daken vol zonnepanelen. Maar dat is niet waar. Ook MKB-bedrijven, agrariërs en logistieke dienstverleners kunnen profiteren van een batterijopslag. Door de stijgende energieprijzen en de toenemende druk op het elektriciteitsnet wordt het voor steeds meer bedrijven interessant om zelf energie op te slaan, te gebruiken op gunstige momenten en pieken te vermijden.

Misvatting 2: Batterijen zijn brandgevaarlijk en onveilig

Veiligheid is uiteraard een belangrijk thema, en moderne batterijsystemen zijn ontworpen met veiligheid  als topprioriteit. Alle batterijen zijn tegenwoordig namelijk voorzien van geavanceerde koelsystemen en zowel branddetectie- en blussystemen. Bovendien moeten batterijen ook aan strenge certificering en veiligheidsstandaarden (zoals IEC, UL en NEN) voldoen. 

Misvatting 3: Je kunt je bedrijf volledig van het net halen met een batterij

Off-grid gaan klinkt aantrekkelijk, maar is in de praktijk voor de meeste bedrijven (nog) niet haalbaar of efficiënt. Batterijen zijn vooral bedoeld als aanvulling op het net. Ze helpen bij netoptimalisatie, kostenbesparing en het ontlasten van het net tijdens piekuren. Voor volledige onafhankelijkheid is een combinatie van opwek, opslag én forse aanpassingen aan je energieverbruik nodig.

Misvatting 4: Batterijen zijn slecht voor het milieu

Hoewel de productie van batterijen grondstoffen vraagt, is hun bijdrage aan de energietransitie positief. Ze helpen bij het integreren van hernieuwbare energie, het balanceren van het net en het verminderen van fossiele back-upsystemen. Daarnaast worden batterijen steeds duurzamer geproduceerd en is recycling van materialen volop in ontwikkeling.

Misvatting 5: Alle batterijen zijn hetzelfde

Er zijn veel verschillende typen batterijen (zoals lithium-ion, LFP, flow, zoutwater), elk met hun eigen eigenschappen. Voor de zakelijke markt is het essentieel om het juiste type te kiezen op basis van energieverbruik en -patronen, geografische locatie en toepassing (peak shaving, back-up, netbalancering, enz.). Wij helpen je graag bij de keuze voor de beste oplossing.

Misvatting 6: Je hebt een batterij alleen nodig bij stroomuitval

Hoewel een batterij noodstroom kan leveren, is dit vaak niet de primaire reden om erin te investeren. De grootste waarde ligt in kostenoptimalisatie en netbeheer. Je verlaagt je energiekosten, voorkomt piekbelasting en draagt bij aan netstabiliteit. Stroomuitval is slechts één van de (vele) mogelijke scenario’s waarin een batterij van pas komt.

Batterijen zijn allang geen toekomstmuziek meer. Ze bieden bedrijven van elke omvang kansen om slimmer, duurzamer en kostenefficiënter met energie om te gaan. Laat je niet leiden door misvattingen, maar informeer je goed en ontdek wat een batterijoplossing voor jouw bedrijf kan betekenen.

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij de zoektocht naar de beste oplossing voor jouw bedrijf? Neem dan contact op!